Schiphol hoort bij grootste vliegvelden van Europa

Geplaatst op

De afgelopen jaren is Schiphol hard gegroeid. Niet alleen qua omvang, maar ook als je kijkt naar het aantal passagiers dat in 2017 gebruik heeft gemaakt van de luchthaven in Amsterdam staat het in de top 6 van grootste luchthavens van Europa. In een aantal jaar is het aantal passagiers explosief toegenomen. Waar in 2015 ruim 58 miljoen passagiers op Schiphol verwelkomd werden, was dat in 2017 al 68 miljoen. In twee jaar tijd is dat dus met 10 miljoen passagiers gestegen. Het aantal vliegbewegingen op Schiphol is in twee jaar tijd gestegen naar ruim 490.000. De verwachting is dat luchthaven Schiphol de komende jaren nog meer zal groeien. Er zijn zowel voor- als tegenstanders hiervan. Voorstanders zullen zeggen dat de luchthaven hier klaar voor is en dat het goed is voor de Nederlandse economie. Tegenstanders zien met name risico’s als het gaat om luchtvervuiling en overlast in omliggende dorpen en steden. Met zes landingsbanen is er nu al grote inzet van internationale vluchten. Sommige van deze banen liggen een klein stuk van Schiphol af, waardoor de overlast voor omliggende gemeentes groter is.

Schiphol Airport is wel het grootste vliegveld in de Benelux. In België heeft het vliegveld in Brussel 24 miljoen passagiers vervoert in 2017 en daarmee blijft het ver achter Schiphol.

Andere luchthavens in Europa

De grootste luchthavens van Europa, als het gaat om passagiers die gebruikmaken van de luchthaven, zijn Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle. Op die luchthavens hebben ze in 2017 respectievelijk 78 miljoen en 69 miljoen passagiers verwelkomd. Londen heeft meerdere vliegvelden, waarvan Heathrow verreweg de grootste is. Doordat er meerdere vliegvelden zijn in deze Britse metropool is het extra opvallend dat het de meeste passagiers van heel Europa vervoert. Londen wordt ook vaak als overstapplaats gebruikt voor toeristen uit andere werelddelen zoals Noord-Amerika en Zuid-Amerika.