Is het noodzakelijk om van tevoren een parkeerplek te reserveren?

Als u op vakantie gaat, wilt u graag zeker weten dat alles goed geregeld is. Daarom reserveert u zaken als een parkeerplek meestal vooraf. Maar wat als u last minute met het vliegtuig moet, bijvoorbeeld voor uw werk of om familie te bezoeken? Kunt u dan ook parkeren zonder dat u vooraf een plek hebt gereserveerd?

Parkeren zonder reserveren is ook mogelijk
Het antwoord op deze vraag is: ja, bij sommige diensten en aanbieders kan dat. Het gaat dan om diensten waarbij alleen geparkeerd hoeft te worden en er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van zaken die op bestelling gaan. Bij de parkeerdiensten van Schiphol zelf, zoals Schiphol Smart Parking waarbij u op P3 kunt parkeren, is dit bijvoorbeeld zeker mogelijk. Omdat Schiphol over een grote parkeerplek beschikt, is hier altijd nog wel plek. Ook bij andere aanbieders die over grote parkeerplaatsen beschikken en waarbij u zelf naar Schiphol gaat, is reserveren niet altijd vereist.

Diensten en services waarbij reserveren verplicht is
Bij een aantal parkeerservices is het echter wel verplicht om vooraf te reserveren. Aanbieders die over redelijk weinig parkeerruimte beschikken vragen bijvoorbeeld om van tevoren te reserveren, zodat ze de parkeerplaats van tevoren zo goed en efficiënt mogelijk kunnen indelen en ze ook een goed overzicht hebben over het aantal parkeerplaatsen dat ze beschikbaar hebben voor bepaalde periodes. Ook als het gaat om diensten die beschikbaar gesteld moeten worden, is het zaak om van tevoren te reserveren. Valet parking is hiervan een voorbeeld. Hierbij moet van tevoren bekend zijn dat van deze service gebruik wordt gemaakt en op welke tijdstippen ongeveer. Zo zijn er altijd mensen beschikbaar om uw motorvoertuig op te halen en hoeft u alleen maar een half uurtje voor arriveren een seintje te geven, zodat u niet lang hoeft te wachten op Schiphol voordat uw motorvoertuig wordt opgehaald. Ook in geval van shuttleservices die niet op standaard tijdstippen af en aan rijden, maar alleen voor specifieke reserveringen, is hiervan sprake.

Hoe weet u of reserveren verplicht is?
Op de website van de aanbieder staat meestal duidelijk aangegeven of het noodzakelijk is om van tevoren te reserveren. Zo niet, dan wordt het altijd duidelijk bij de veelgestelde vragen. Heeft u de website goed bekeken en weet u niet zeker of u ook zonder reservering terecht kunt? Neem dan contact op met de aanbieder, of kies voor een andere aanbieder die hier wel duidelijk over is. Weet u pas op het laatste moment dat u een vlucht moet pakken? Er zijn ook aanbieders waarbij u tot vlak voor vertrek kunt reserveren, ook als het gaat om valet parkeren.